De Nijmeegse 4daagse: De voorbereiding

De voorbereiding begon eigenlijk al iets voor het moment van inschrijven. Lange afstanden wandelen terwijl ik een zittend beroep hebben vergt een langzame opbouw om het zonder blessures vol te houden. Des te langer de afstanden werden, des te meer informatie probeerde ik meteen te verzamelen over wat prettig was om mee te wandelen en, wellicht belangrijker, wat niet.

Veel schema’s die op internet te vinden zijn beginnen bij een wandeling van ongeveer 10km en bouwt op naar ongeveer 60 kilometer. Daarnaast werd aangeraden om niet alleen eens per week een lange afstand te lopen, maar ook tussendoor wat langere wandelingen te maken. Zo gezegd, zo bijna gedaan.

 

Alleen de polders en ik

 

Wonen in de Hoeksche Waard heeft zo zijn voordelen. De rust en ruimte lenen zich erg goed voor lange wandelingen door de natuur, door schapenkuddes die op de dijk grazen waar je tussendoor moet lopen, over mooie slinger wegen met bomen waar je niemand tegen komt en de vele kanten die je op kunt.

Het biedt echter ook hele lange rechte wegen. Ik snap nu waarom een aantal wegen de “lange weg” heten. En zodra je daaraan gaat denken, lijkt de weg ook echt alsmaar langer te worden. Op deze lange wegen is vaak weinig tot geen beschutting. Dus mijn wandeldagen met veel wind voelden daarom ook aan alsof ik een dubbele afstand liep.

Afwisselende routes

 

In het begin, voor de routes tot ongeveer 20 kilometer liep ik vaak ongeveer dezelfde route. Maar om nou vaker dezelfde route van 40 kilometer te lopen leek me wat saai worden op een gegeven moment.
Gelukkig zijn er verschillende apps waarmee je handig routes kan (laten) genereren. Aangezien ik een Garmin smartwatch heb ben ik uiteindelijk voornamelijk de app van Garmin gaan gebruiken. Dit was op vakantie een uitkomst. Ook in Frankrijk heb ik een route van 40 kilometer gelopen en het was heel relaxt dat mijn horloge als navigatie kon dienen aangaf wanneer ik ergens een straat of bospad in moest.

Een psychologische training!

Was dan alles helemaal fantastisch en heb ik van elke minuut genoten? Zeker niet!
Wat me het meest tegen viel was het feit dat je 10 tot 12 uur alleen aan het lopen bent. Muziek op mijn oren, de 4daagse podcast of een luisterboek zorgden er wel voor dat ik altijd iets had om naar te luisteren. Maar de pijntjes die opkwamen duurden vervolgens ook de rest van de  wandeling. Als ik rond een bepaalde tijd thuis wilde zijn begon ik tegen de klok te lopen waardoor ik niet meer goed voor mezelf zorgde en minder pauze nam of sneller ging lopen dan ik normaal deed. De rust en ruimte van de Hoeksche Waard begonnen zich dan tegen me te keren en het werd eerder een psychologische training dan een fysieke.

De fysieke ongemakken

Fysiek ging het eigenlijk altijd best wel goed! Ik kreeg steeds op dezelfde plek een blaar waar ik tijdens het lopen niet veel last van had. Dus daar heb ik verschillende dingen voor uitgeprobeerd, Sporttape werkte op zich goed om het schuren op die plek wat te verminderen. Maar ook dat was niet helemaal waterdicht, nu kwam de blaar net op een plek die ik gemist had met het intapen.

 

De laatste langere wandeling heb ik de tape gebruikt samen met schapenwol. De schapenwol heb ik tussen de tape en de plek gedaan waar de blaren ontstonden. Na 30 kilometer kwam ik even thuis en trok ik mijn schoenen uit tijdens de lunch. Geen blaar, dus dat was mooi meegenomen, maar een half uur later zwol mijn enkel erg op. Nog wel een poging gedaan om in de middag de resterende kilometers te lopen, maar het deed teveel pijn dus na een kilometer of 5 de bus naar huis gepakt.

Dit was een paar weken voor de start van de 4daagse, dus de afgelopen weken heb ik minder gelopen dan gepland maar heb ik voornamelijk wat kortere afstanden gelopen van een kilometer of 15.

 

Train ook wat je fijn vind tijdens het lopen

Het trainen is niet alleen goed om je fysiek en mentaal voor te bereiden op een wandelmars. Het is ook goed om verschillende zaken uit te proberen en te ervaren wat goed en niet goed bevalt. Een kleine greep uit de aanpassingen die ik gedaan heb:

Een andere rugzak

In eerste instantie begon ik het wandelen met een gewone rugzak waar wel een flesje aan de zijkant van de rugzak kon. Alleen vond ik het tijdens de langere wandelingen vervelend dat ik mijn rugzak af moest doen om het flesje eruit te pakken omdat ik er net niet bij kon.

Daarnaast zat de rugzak direct tegen mijn rug aan waardoor ik daar veel vocht verloor maar geen mogelijkheid om voor wat ventilatie te zorgen. Als alternatief had ik daarom af en toe met de rugzak op mijn buik gelopen, maar dat loopt ook weer anders dan wanneer de rugzak op je rug zit.

Dus de eerste grote verandering was het kopen van een nieuwe rugzak, waarbij ik er vooral op lette dat ik goed bij de flesjes kon. Die zitten nu schuin in de rugzak, met de opening naar mijn zij gericht waardoor ik er makkelijk bij kan. Al kwam ik er ook achter dat de flesjes maximaal een halve liter moesten zijn, want anders kwam mijn arm er tegen aan.

Andere wandelschoenen

Waar ik eerst op mijn hardloopschoenen wandelde heb ik nu ook wandelschoenen gekocht die waterdicht zijn en die geschikt zijn voor alle ondergronden. Tijdens de 4daagse zullen we voornamelijk op verharde wegen lopen, maar een beetje extra stevigheid leek me geen kwaad kunnen. Daarnaast lijkt me een tweede paar wandelschoenen niet verkeerd om af en toe even af te wisselen. Dan kunnen de schoenen drogen als ze nat zijn geworden en is de druk op mijn voeten af en toe net iets anders waardoor het fysiek ook beter vol te houden is.

Deze schoenen heb ik op tijd gekocht, zodat ik ze goed in heb kunnen lopen en de eerste stijfheid uit de schoenen is. Nu zitten ze me als gegoten!

Een andere planning

Ik had eerst bedacht om 2 keer te pauzeren tijdens de 50 kilometer. Maar ik vond het prettiger om op de helft van de afstand de mogelijkheid te hebben om van schoenen en sokken te wisselen. En met 2x een pauze komt dat niet uit. Dan wissel je op18 of 35km ongeveer van schoenen en sokken en dat klinkt me te kort op de start of juist te kort voor de finish. Dus nu loop ik met 3 pauzes en dan ongeveer elke 12.5km een pauze. Met het tempo dat ik nu steeds kon lopen is dat ongeveer 2 uur lopen, dat lijkt me een mooie afstand en tijd om het goed vol te kunnen houden. Nu nog kijken of de medische-, toilet- of drankposten ook op ongeveer die afstand zitten.

Ben ik er klaar voor?

Ondertussen heb ik veel verschillende dingen gelezen, veel adviezen gehoord en van alles uitgeprobeerd. Ik verwacht dat ik er klaar voor ben, maar elk advies en alles wat je leest moet je wel toe kunnen passen op je eigen situatie en gevoel. Dus we gaan zien of de voorbereiding goed genoeg is geweest of dat ik toch dingen anders had moeten doen.

Aanstaande vrijdag weten we dat!

Nog 2 dagen tot ik me ga aanmelden en 3 dagen tot ik midden in de nacht ga beginnen aan de tocht der tochten! Wish me luck!

7 gedachten over “De Nijmeegse 4daagse: De voorbereiding”

  1. Net je blog gelezen. Heel leuk om te lezen hoe je je voorbereid hebt!
    Heel veel succes en wandelplezier!

  2. Mooi beschreven Pim. Heel veel succes en geniet tijdens het lopen van de aanmoedigingen en de sfeer in alle omliggende dorpen. Toi toi jongen 🥾

  3. Eindelijk is het dan zover. De tocht der tochten staat op het punt van beginnen. Nou je hebt je terdege voorbereid Pim. Dat moet helemaal goed komen. Uit ervaring weet ik hoe zwaar, uitputtend, druk, gezellig maar vooral indrukwekkend en leuk de volgende dagen gaan zijn. Een geweldige ervaring die je nooit meer vergeet. Een waarschuwing: mee doen aan de Nijmeegse vierdaagse is verslavend! Geniet ervan.

  4. Henriëtte Akkers

    Hoi Pim,
    Na jouw verhaal gelezen te hebben weet ik bijna zeker te weten dat het gaat lukken. Heel veel succes, dan zie ik je woensdag in Beuningen bij Hanneke.

  5. Beste Pim,

    Heel veel succes met het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse! Ik wens je sterke benen, een blaren vrije tocht en vooral veel plezier tijdens deze geweldige uitdaging. Je kunt het!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *